UmeLogo
   UmeNom


Informació general   Notícies, activitats   Marxa del Garraf   Articles   Contactar   

Un comentari. Decembre de 2000

Àngel B. Gomis Urbaneja

Creure que es pot aconseguir el clima social ideal d'una entitat excursionista és el que ens fa continuar estirant del carro. Ara, s'ha de diversificar l'oferta, organitzar i esperar la resposta dels socis. Un aspecte preocupant és el concepte de mercantilisme que pretenen alguns individus que solament busquen en les entitats allò que ofereixen les agències de sortides organitzades, però amb millor preu i amb dret a massacrar l'organitzador de torn, que, curiosament, paga la mateixa quota que ell, si alguna cosa no surt tan rodona com hauria d'haver estat.

Una altra realitat, crua realitat, és que cada cop menys persones volen dedicar el temps del seu lleure per oferir-lo als conciutadans i així es fa difícil muntar equips de treball per dirigir les entitats; aquestes entitats que simbolitzen el tarannà emprenedor del nostre país, capaç d'organitzar i d'organitzar-se al llarg de la seva dilatada història i, en el cas dels centres excursionistes, com a puntals més propers a les persones, pel coneixement del nostre país, la seva geografia , llengua i cultura, fins i tot en moments força difícils

El moment de la davallada de col·laboracions a les entitats va coincidir amb el voluntariat i la Prestació Social Substitutòria del servei militar, que va reforça un xic la presència humana, encara que en alguns casos va crear autèntics problemes de convivència. Sort que això han estat episodis puntuals, que estan superats i han quedat en el record els més constructius i favorables per a tots els joves que han passat per l'UME. Alguns, ara són socis.

Ara això s'està acabant i la continuïtat de les col·laboracions dependrà únicament i exclusiva del voluntariat del conjunt social i, especialment, de les juntes directives, que hauran de fer més presencia en el dia a dia en cada una de les seves dedicacions.

Concretant el tema, en la nostra entitat haurem de ser realistes i tocar de peus a terra, saber que si, que som una entitat vilatana amb un considerable pes específic, amb una reconeguda capacitat de convocatòria guanyada al llarg dels anys, amb una programació prou equilibrada, amb una història de 38 anys i una seu social prou digna, amb els esforços de darrera hora, com per desenvolupar la seva finalitat, que és generar caliu i servei als seus associats i els seus ciutadans.

Però també cal saber que, malgrat tots els esforços, no som prou autosuficients, econòmicament parlant, que tenim un forat generacional considerable i que l'alternança en el comandament de la gestió es fa cada cop més difícil de dur a terme. Després de 38 anys d'existència hi ha prou experiència per no defallir.

Nosaltres no ens rendim. Encara creiem en les persones. I vosaltres ?

Àngel B. Gomis Urbaneja

Secretari

[Decembre de 2000]


Informació general   Notícies, activitats   Marxa del Garraf   Articles   Contactar